Subscribe:

Ads 468x60px

vineri, 17 februarie 2012

Planeta Ichim...


„Planeta Ichim”

„Contactul cu lucrarile realizate de fiecare artist ma face sa ma gandesc: care este partea sa de originalitate, ce aduce el nou, ce probleme si-a pus si cum le-a rezolvat, oare se leaga lucrarile intr-o viziune unitara…

Pictura lui Alexandru Ichim nu ne invita in peisaje obisnuite, traditionale, si nici in cele ce amintesc de arta altcuiva. Universul sau de  forme picturale se situeaza in zona inventiei pure, pe teritoriul minunat al imaginarului. Aceste forme neobisnuite, de mici dimensiuni, insa de o mare diversitate a desenului, din care se structureaza tabloul, sunt pictate cu decizie si meticulozitate de miniaturist oriental pentru care timpul are o alta dimensiune.

Cromatica pictorului este sobra si se rezuma la dominante tonale de albastru grav sau de verde profund, din care tasnesc forme de rosu crud.

Exista in lucrarile artistului o miscare lenta a elementelor picturale, care se concentreaza in mari mase tensionate. Acest univers nelinistitor, sugerand uneori un posibil spatiu vegetal calcifiat, te obsedeaza prin unicitatea imaginilor incarcate cu o forta in stare latenta. In acest decor astral de maxima concentrare, vietuitoarele au disparut sau urmeaza sa apara.

Daca in viata de toate zilele artistul este un hatru cu o replica plina de haz mereu pe buze, in creatie el este un grav, un meditativ, care ia arta in serios si ne demonstreaza o alta trasatura a artei moderne, uitata sau ocolita de altii-stapanirea perfecta a mijloacelor de expresie picturale.

Asemenea unui oratoriu, lucrarile sale sunt amplu orchestrate compozitional si trebuie privite si reprivite pentru a patrunde in frumusetea lor tainica.

Arta lui Alexandru Ichim se adreseaza tuturor, dar placerea estetica o simt doar cei putini, care stiu sa vada, dincolo de imagine, misterul care invaluie aceste peisaje stranii,  fermecatoare.

O calatorie pe „Planeta Ichim”, adica in universul picturii sale, nu poate sa fie povestita, nici sugerata prin cuvinte, trebuie facuta fara graba, pe indelete, contempland indelung aceste lucrari, feerice imagini de vis.

Astept o expozitie, cu aceste imagini originale de o certa valoare artistica pentru privirea noastra insetata de frumos.”  
de Ion Truica, Ziarul Evenimentul, 6 martie 1997

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu